Natur C Active

21,00 

Poprzednia najniższa cena: 21,00 .

Opis

Wieloowocowy preparat skomponowany z najlepszych polskich owoców: dzika róża, żurawina, rokitnik i czarna porzeczka. Wzbogacony dodatkiem witaminy C.
Suplement diety Natur C active poprawia działanie układu odpornościowego, nerwowego, zwiększa przyswajanie żelaza, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.

 

Produkt zalecany do postępowania dietetycznego podczas przeziębienia.


Zawartość
: 100 tabletek po 500 mg

Składniki w przeliczeniu na 2 tabletki:

  • dzika róża (Rosa canina) owoc –                                                     476 mg
  • witamina C (kwas L-askorbinowy) –                                              360 mg
  • wyciąg z owocu rokitnika (Hippophae rhamnoides)ekstrakt –   14 mg
  • wyciąg z owocu żurawiny (Oxycoccus macrocarpon) ekstrakt- 14 mg
  • wyciąg z owocu czarnej porzeczki (Ribes nigrum) ekstrakt –      10 mgsubstancja wypełniająca – celuloza
    substancja przeciwzbrylająca – sole magnezowe kwasów tłuszczowych
    substancja wiążąca – dwutlenek krzemu

 

Składniki aktywne w dziennej porcji produktu (2 tabletki): witamina C ( kwas L askorbinowy) 360 mg, co stanowi 450% dobowego zapotrzebowania.

 

Witamina C:

  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego;
  • pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, chrząstki, dziąseł, zębów, kości i skóry
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (wspomaga zwalczanie wolnych rodników)
  • przyczynia się do zmniejszenia się uczucia zmęczenia i znużenia
  • zwiększa przyswajanie żelaza
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowaniu układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200mg witaminy C dziennie (w naszym przypadku to ok.2 tabletki) powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C (która wynosi 80mg).

Sposób użycia:
– najczęściej: 1 tabletka dziennie rano, obficie popijając.
– w stanach zwiększonego zapotrzebowania 2 tabletki dziennie w porcjach podzielonych, obficie popijając.

Dzieci a naturalna witamina C

Naturalna witamina C jest zalecana dzieciom w każdym wieku.
Sugerujemy, by dzieci do lat czterech, pięciu zażywały witaminę C w soczkach, starsze dzieci mogą przyjmować tabletki lub rozkruszone tabletki lub proszek.
Należy pamiętać – i to jest bardzo ważne (!), by podawać dzieciom witaminę C w takiej formie, aby nie doszło do zaksztuszenia i zadławienia ponieważ jest to bardzo niebezpieczne. Dlatego też sugerujemy, aby małym dzieciom rozkruszać tabletki lub podawać proszek mieszając z wodą czy sokiem.
Sugerujemy podawać dzieciom od 2 do 6 r.ż. witaminę C – 1/2 tabletki rano i 1/2 wieczorem.
Dla dzieci starszych 1 tabletka dziennie rano.

Tabletki nie posiadają słodzika ani otoczki.
Preparat może być stosowany również przez diabetyków.


Przechowywać
: w suchym, ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Zróżnicowany i zbilansowany sposób żywienia jest podstawowym warunkiem dobrego zdrowia, a pojedyncze produkty mają relatywne znaczenie w kontekście całego sposobu żywienia.

 

Wyprodukowano w Polsce.
Producent: SANBIOS Sp.z o.o ul. Ligocka 17 B, 44-100 Gliwice, www.sanbios.pl
Informujemy, że od dnia 01.01.2022 firma Sanbios Wojciech Pawłowski przekształcona została w SANBIOS Sp.z o.o.

 

UWAGA

Preparaty ziołowe mogą różnić się kolorem i strukturą, a nawet kształtem tabletki w zależności od dostawy surowca, z którego były wykonane.
W zielarstwie jest rzeczą naturalną, że poszczególne zbiory surowców-ziół różnią się kolorystyką choćby z powodu tego, czy dany rok był suchy i słoneczny czy mokry i pochmurny.

 

______________________________

INFORMACJE OGÓLNE:

Dzika róża – Owoc dzikiej róży, ze względu na zawartość witaminy C, A, B1, B2, E, K, wykazuje działanie farmakologiczne związane z ich występowaniem: ogólnie wzmacniające (tonizujące). Zawartość flawonoidów dodatkowo wpływa na działanie moczopędne, żółciopędne i antyoksydacyjne; dodatkowo stabilizuje ściany naczyń włosowatych. Zawarty w owocach dzikiej róży galaktolipid GOPO wykazuje działanie przeciwzapalne i częściowo przeciwreumatyczne. [1]

 

Rokitnik – ceniona roślina również bogata w witaminy. Ciekawostką jest fakt, że rokitnik nie posiada enzymów rozkładających naturalną witaminę C (askorbinazy), a więc nawet długotrwałe przechowywanie owoców rokitnika nie zmniejsza w nich ilości aktywnej witaminy C.

Rokitnik – wpływ na zdrowie:
– naturalny system obronny / układ odpornościowy
– zdrowie skóry
– zdrowie układu krążenia
– zdrowie układu pokarmowego
– adaptogen   [2]

W oleju rokitnikowym dominują kwasy tłuszczowe wielonienasycone: linolowy i alfa-linolenowy; jednonienasycone: oleinowy i wakcenowy. Olej ten jest również bogaty w tokoferole i tokotrienole (witamina E). Olej rokitnikowy polecany jest jako środek gojący uszkodzenia skóry i błon śluzowych, także w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz owrzodzeniach jelita grubego. [1]

 

Żurawina – według medycyny ludowej jest szczególnie ceniona za swe właściwości wspomagające prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych.

Cranberries are a rich source of bioactive compounds that comprise a healthy diet. Cranberry is abundant in nutritional components and many bioactive compounds that have antioxidant properties. Both American (Vaccinium macrocarpon) and European (Vaccinium oxycoccus) cranberry species are rich in polyphenols such as phenolic acids, anthocyanins and flavonoids, and is one of the few fruits that is high in proanthocyanidins, which is linked to many health benefits. The review systematizes information on the chemical composition of cranberry, its antioxidant effect, and the beneficial impact on human health and disease prevention after cranberry consumption, and in particular, its effect against urinary tract inflammation with both adults and children, cardiovascular, oncology diseases, type 2 diabetes, metabolic syndrome, obesity, tooth decay and periodontitis, Helicobacter pylori bacteria in the stomach and other diseases. [3]

 

Czarna porzeczka – to kolejna bogata roślina w naturalną witaminę C i PP.

Owoce czarnej porzeczki zawierają m. in. antocyjany, witaminę C, witaminy z grupy B i pektyny. Wyciągi z suchych owoców zwiększają odporność organizmu na zakażenia, ponadto odtruwają organizm z toksyn bakteryjnych. [1]

 

 

[1] „Fitoterapia i leki roślinne” pod red. E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Warszawa 2007 wydawn. Wydawnictwo Lekarskie PZWL Sp. z o.o. ISBN 978-83-200-4650-2[2] Lista pending opublikowana na podstawie Rozporządzenia nr 432/2012[3] Nemzer BV, Al-Taher F, Yashin A, Revelsky I, Yashin Y. Cranberry: Chemical Composition, Antioxidant Activity and Impact on Human Health: Overview. Molecules. 2022 Feb 23;27(5):1503. doi: 10.3390/molecules27051503. PMID: 35268605; PMCID: PMC8911768.

Dodatkowe informacje

Polecane produkty