Żelazo chelatowane plus kaps

Original price was: 20,00 zł.Current price is: 17,00 zł.

Poprzednia najniższa cena: 17,00 .

15% Off

Opis

Jest to zestaw doskonale przyswajalnego żelaza z witaminami C, B6, kwasem foliowym, natką pietruszki i szpinakiem.
Suplement diety SANBIOS

Przyswajalność żelaza chelatowanego, niezależnie od posiłku, jest kilka razy większa niż form organicznych i nieorganicznych takich jak fumarany, siarczany…
Witamina C, a w szczególności jej forma naturalna, poprawia 2 – 3 krotnie przyswajalność żelaza.

Zawartość: 30 kapsułek po 571 mg
Masa netto: 17,1 g

Wykaz składników :

  • pietruszka, nać (Petroselinum criscum) 144 mg
  • szpinak, liść (Spinacia oleracea) 130 mg
  • acerola extrakt (Malpighia glabra) 119 mg
  • żelazo chelatowane (dyglicinian żelaza) 80 mg
  • witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) 1,4 mg
  • kwas foliowy 200ug
    kapsułka żelatynowa 96 mg

Substancje aktywne w dziennej porcji produktu:

naturalna witamina C: 32 mg tj. 40 % RWS*
żelazo chelatowane: 16 mg tj. 114 % RWS*
witamina B6: 1,4 mg tj. 100 % RWS*
Kwas foliowy : 200ug tj. 100 % RWS*

*RWS – Procent Referencyjnych Wartości Spożycia

Sposób użycia: 1 raz 1 tabletka obficie popijając

Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Zróżnicowana dieta i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia.
Zróżnicowany i zbilansowany sposób żywienia jest podstawowym warunkiem dobrego zdrowia.

Wyprodukowano w Polsce.
Producent: SANBIOS Sp.z o.o ul. Ligocka 17 B, 44-100 Gliwice, www.sanbios.pl

Informujemy, że od dnia 01.01.2022 firma Sanbios Wojciech Pawłowski przekształcona została w SANBIOS Sp.z o.o.

 

UWAGA

Preparaty ziołowe mogą różnić się kolorem i strukturą, a nawet kształtem tabletki w zależności od dostawy surowca, z którego były wykonane.
W zielarstwie jest rzeczą naturalną, że poszczególne zbiory surowców-ziół różnią się kolorystyką choćby z powodu tego, czy dany rok był suchy i słoneczny czy mokry i pochmurny.

 

____________________________________

INFORMACJE OGÓLNE

Żelazo wpływa na :

  • poziom erytrocytów
  • prawidłowe dotlenienie organizmu, w tym mózgu człowieka
  • prawidłową pracę mięśnia sercowego
  • prawidłową gospodarkę hormonalną
  • sprawność mięśni
  • odporność
  • dobre samopoczucie
  • zdrową cerę
  • ma również pozytywny wpływ na włosy i paznokcie
  • prawidłowy stan błon śluzowych jamy ustnej i gardła
  • poprawia koncentrację, myślenie i zapamiętywanie

 

Typowe objawy niedoboru żelaza:

zmęczenie, senność, apatia, ogólne osłabienie
kłopoty z koncentracją, rozdrażnienie
uczucie zimna
spadek odporności, zajady w kącikach ust
kruchość paznokci i ich charakterystyczne prążkowanie
skłonność do krwawień z nosa i siniaków
Przewlekle trwający niedobór żelaza prowadzi do anemii.

Częściej niedobory żelaza spotyka się u kobiet ze względu na miesięczne krwawienia.

Niedobory żelaza zaobserwować można po urazach, zabiegach operacyjnych,
u wrzodowców, u osób z przewlekłymi biegunkami, w zaburzeniach krzepnięcia krwi,
u wegetarian, u osób spożywających duże ilości pokarmów wysoko przetworzonych,
u ludzi drastycznie odchudzających się, a także u intensywnie ćwiczących sportowców.

Wchłanianie żelaza z pokarmem utrudniają – herbata i kawa oraz rośliny takie jak rabarbar i szczaw.

Żelazo zawarte w pokarmach mięsnych jest dwuwartościowe (hemowe),
a w pokarmach roślinnych – trójwartościowe (niehemowe).
Żelazo zawarte w mięsie wchłania się generalnie lepiej, ale to, które zawierają rośliny jest również potrzebne i wartościowe.

Czasem, w trakcie stosowania preparatów z żelazem występują zaparcia i ciemne, a nawet czarne stolce.
Sugerujemy wtedy zmniejszyć dawkę i przyjmować preparat zamiast 1 x 1 tabletkę dziennie, to 1 x 1 tabletkę co drugi dzień.

Jeśli objawom niedoboru żelaza towarzyszą jeszcze inne dolegliwości – konieczne jest zasięgnięcie porady lekarskiej, bo może się zdarzyć że anemia jest tylko „przykrywką” (albo zaczątkiem) innej poważniejszej choroby.

 

Zgodnie z listą aktualnych oświadczeń EU z listy pending, żelazo wpływa na:
– tworzenie erytrocytów (czerwonych krwinek) i hemoglobiny, transport tlenu
– metabolizm energetyczny
– zmniejszenie zmęczenia
– podziały komórek [1] – prawidłowy rozwój funkcji poznawczych u noworodków, dzieci i dorosłych
– funkcjonowanie układu odpornościowego u dzieci i dorosłych [2]

 

Pietruszka wpływa na: zdrowie nerek, zdrowie układu moczowego, zdrowie pęcherza moczowego, zdrowie dolnych dróg moczowych, zdrowie krwi, wydalanie, eliminację toksyn. Jej stosowanie jest korzystne dla układu moczowego, wspomaga wydalniczą funkcję nerek. [3]

 

 Witamina B6 (pirydoksyna) – wpływa na:
– metabolizm białek i glikogenu,
– funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego,
– tworzenie erytrocytów (czerwonych krwinek),
– regulacja aktywności hormonalnej,
– metabolizm cysteiny i homocysteiny,
– udział w prawidłowym przebiegu funkcji psychicznych (psychologicznych),
– obniżenie zmęczenia, udział w prawidłowym pozyskiwaniu energii w procesach metabolicznych [1]

 

Witamina B9 (B11, kwas foliowy) – wpływa na:
– tworzenie krwinek (komórek krwi)
– metabolizm homocysteiny
– udział w prawidłowym przebiegu funkcji psychicznych (psychologicznych)
– zmniejszenie zmęczenia
– funkcjonowanie układu odpornościowego
– podziały komórek
– udział w prawidłowym tworzeniu aminokwasów
– prawidłowy wzrost matczynych tkanek podczas ciąży
– stężenie folianów we krwi i ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej [1]

 

Acerola:

Acerola is one of the richest natural sources of ascorbic acid and contains a plethora of phytonutrients like carotenoids phenolics, anthocyanins, and flavonoids. There is an upsurge of interest in this fruit among the scientific community and pharmaceutical companies over the last few years. The fruit contains an exorbitant amount of ascorbic acid in the range of 1500–4500 mg/100 g, which is around 50–100 times than that of orange or lemon. Having a reservoir of phytonutrients, the fruit exhibits high antioxidant capacity and several interesting biofunctional properties like skin whitening effect, anti-aging and multidrug resistant reversal activity. In spite of possessing an enriched nutrient profile with potent “functional food” appeal, acerola is underutilized in large part of the globe and demands greater attention. [4]

 

Szpinak:
The presence in spinach of a unique profile of flavonoids and phytoecdysteroids explains the wide range of its biological activity. The chemical composition of spinach includes carotenoids, the phenolic compounds quercetin and kaempferol, derivatives of patuletin, spinacetin, spinatoside, jaseidin and flavone, as well as various phenolic acids, primarily ferulic and p-coumaric acid. [5]

 

[1] ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012

[2] Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to iron and contribution to normal formation of haemoglobin and red blood cells pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), 10.01.2014

[3] Lista pending opublikowana na podstawie Rozporządzenia nr 432/2012

[4] Prakash A, Baskaran R. Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers. J Food Sci Technol. 2018 Sep;55(9):3373-3384. doi: 10.1007/s13197-018-3309-5. Epub 2018 Jul 11. PMID: 30150795; PMCID: PMC6098779.

[5] Sidorova YS, Shipelin VA, Petrov NA, Zorin SN, Mazo VK. Adaptogenic Properties of a Phytoecdysteroid-Rich Extract from the Leaves of Spinacia oleracea L. Plants (Basel). 2021 Nov 23;10(12):2555. doi: 10.3390/plants10122555. PMID: 34961026; PMCID: PMC8704498.

Dodatkowe informacje

Waga 0,017 kg

Polecane produkty