Acerola jest najważniejszym surowcem, który stosujemy w naszych produktach, dlatego bardzo dbamy o jej jakość.
Przez wiele lat importowaliśmy surowiec ze Stanów Zjednoczonych, ale w końcu udało nam się dotrzeć do źródła!
Głównym producentem aceroli na świecie jest Brazylia.
Nasza współpraca z brazylijskim producentem ekstraktów i proszków z aceroli jest ścisła do tego stopnia, że corocznie kontraktujemy uprawę aceroli dla nas, na wyłączność.
Owoce aceroli dojrzewają w warunkach naturalnych w zachodniej części Brazylii w rejonie rzeki Rio Negro. Rosną bez sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Dojrzewają ogrzewane brazylijskim słońcem i zrywane są w odpowiednim momencie, gdy osiągną najwyższą ilość składników odżywczych (m.in. witaminę C).
Wówczas sok z owoców jest wyciskany i suszony. To właśnie taki, i tylko ten proszek znajduje się w naszym produkcie Acerola Pełna smaku. Powstałe ekstrakty i proszki trafiają do nas wraz z atestami i certyfikatami jakości.
Ekstrakty i proszki z naszej brazylijskiej aceroli różnią się od produkowanych gdzie indziej. Czasami różnicę widać już na pierwszy rzut oka, a jeśli nie widać, to wystarczy “posmakować”. Proszek z owocu naszej aceroli jest słodko-kwaśny i wyraźnie czuć w nim naturalny zapach owoców.
Mało jest producentów, którzy mogą się tym pochwalić.
Poniżej zamieszczamy zdjęcia, które wykonaliśmy podczas naszego audytu w Brazylii.
Dziko rosnąca acerola to niewielkie drzewka. Acerola w uprawach utrzymywana jest w postaci formy krzaczastej, gdzie co roku przycina się poszczególne gałęzie. Jest to istotne z wielu powodów:
– po pierwsze – w sposób naturalny, bez chemii i genetyki uzyskuje się większe, piękniejsze i wartościowsze owoce.
– po drugie – zbiory wykonuje się ręcznie z ziemi, bez użycia dodatkowych sprzętów.
Serdecznie zapraszamy Państwa do spróbowania naszych acerolowych produktów!
Zobacz inne artykuły
Brak innych artykułów