Zioła towarzyszą ludziom od tysięcy lat. Stosowane były zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie, a dziś – mimo rozwoju farmacji – wciąż pozostają bardzo cennym darem natury. I nie trzeba jechać do egzotycznych krajów, by odkryć ich działanie. Polskie zioła mają ogromną moc, a wiele z nich rośnie tuż za naszymi oknami. W tym wpisie udowodnię, dlaczego warto się nimi zainteresować – jak je zbierać, sadzić, wykorzystywać i… dlaczego Twoje zdrowie może na tym tylko zyskać.

Kiedy zbierać polskie zioła?

Każde zioło ma swój optymalny czas zbioru – wtedy, gdy zawiera najwięcej substancji aktywnych. Najczęściej zbiera się:

  • Liście i ziele – w okresie kwitnienia rośliny, czyli najczęściej od maja do lipca.
  • Kwiaty – tuż po rozkwicie, najlepiej w suchy, słoneczny dzień.
  • Korzenie i kłącza – wczesną wiosną lub jesienią, po zakończeniu okresu wegetacji.
  • Owoce i nasiona – gdy są w pełni dojrzałe, zwykle późnym latem lub jesienią.

Zbierając zioła, pamiętaj, by robić to z dala od dróg, pól uprawnych i miejsc zanieczyszczonych. Rośliny bowiem chłoną z gleby zanieczyszczenia wraz z wodą i solami mineralnymi, nie „przefiltrują” całkowicie rozpuszczonych w wodzie chemikaliów! Zioła z oddalonych od dróg miejsc najlepiej zbierać do lnianych woreczków lub koszyków – zioła powinny „oddychać” i nie zaparzyć się w plastikowej torebce.

Co można zrobić z polskich ziół?

Zioła są niesamowicie wszechstronne. Można z nich przygotować:

1. Napary, syropy i herbatki

Najprostszy i najczęstszy sposób wykorzystania ziół. Świetnie sprawdzają się np.:

  • Rumianek – działa przeciwzapalnie i uspokajająco,
  • Mięta – na trawienie i bóle brzucha,
  • Melisa – na sen i stres,
  • Pokrzywa – na oczyszczanie organizmu i poprawę krwi.

2. Nalewki

Alkoholowe wyciągi z ziół mają silne właściwości lecznicze i długą trwałość. Popularne są:

  • Nalewka z dziurawca – na układ trawienny i nerwowy,
  • Nalewka z czarnego bzu – na odporność,
  • Nalewka z tymianku z dodatkiem kitu pszczelego (propolisu) – jest antybakteryjna i przeciwzapalna.

3. Maści i pasty

Zioła świetnie nadają się do przygotowania domowych maści na skórę:

  • Nagietek – na rany i podrażnienia,
  • Arnika – na siniaki i obrzęki,
  • Szałwia i tymianek – działają przeciwbakteryjnie.

4. Okłady

Świeże zioła lub ich napary można stosować w formie okładów:

  • Liście kapusty – na opuchliznę i ból stawów,
  • Rumianek i nagietek – na oczy i podrażnienia skóry.

5. Kulinarne cuda

Zioła to także genialne przyprawy. Nadają smak i wspomagają trawienie:

  • Cząber, majeranek, tymianek – do dań mięsnych,
  • Koper i pietruszka – do zup i sałatek,
  • Mięta i melisa – do lemoniad, deserów i herbat.

Jak uprawiać zioła w domu i ogrodzie?

Nie trzeba być ogrodnikiem, żeby cieszyć się świeżymi ziołami na co dzień. Wiele z nich świetnie radzi sobie w doniczkach na parapecie, balkonie czy tarasie.

Kilka zasad:

  • Słoneczne miejsce – większość ziół lubi dużo światła słonecznego.
  • Przepuszczalna ziemia – nie może być zbyt wilgotna. Proponuję zastosować granulki odwadniające – perlit, keramzyt…
  • Systematyczne podlewanie – ale bez przesady! Zioła nie zniosą przelania!

Zioła, które warto mieć w domu:

  • Bazylia, oregano, rozmaryn – popularne i aromatyczne zioła idealne do diety śródziemnomorskiej,
  • Mięta, melisa – do napojów i herbatek, mięta – herbatka „na brzuszek”, melisa – na uspokojenie i relaks
  • Szałwia, tymianek, pietruszka – tradycyjne przyprawy do zup, sosów i mięs,
  • Pokrzywa, nagietek, lawenda – do domowej apteczki i kosmetyków.

Jeśli masz ogród – posadź zioła w specjalnych rabatach lub między warzywami. Wówczas ich zapach odstrasza niektóre szkodniki, a przy okazji przyciąga pożyteczne owady.

Dlaczego warto korzystać z natury wokół nas?

W czasach, gdy półki uginają się od chemicznych preparatów, warto wrócić do korzeni – dosłownie. Zioła są naturalne, łatwo dostępne i – co najważniejsze – naprawdę działają. Ich stosowanie to nie tylko sposób na zdrowie, ale też na budowanie kontaktu z naturą, większą uważność i świadomość własnego ciała.

Regularne picie naparów, stosowanie ziół w kuchni czy jako kosmetyki to proste i przyjemne sposoby na codzienne dbanie o siebie. A jeśli nie masz czasu, by samemu zbierać i przygotowywać zioła – sięgnij po dobrej jakości suplementy diety.

Naturalna moc ziół w suplementach SANBIOS

Firma SANBIOS od lat oferuje suplementy diety, których składy są oparte na mocy naturalnych składników, w tym wielu polskich ziół. To świetna alternatywa dla osób, które chcą wspierać swój organizm na co dzień, ale nie zawsze mają czas na przygotowywanie ziołowych naparów czy domowych specyfików.

W naszej ofercie znajdziesz:

Wszystko po to, by w naturalny sposób wspierać Twoje zdrowie i dobre samopoczucie – bez zbędnych, syntetycznych chemikaliów, za to z pełnią siły roślin. Zapraszamy do sklepu ⇒poczytaj i dowiedz się więcej⇐

Zamiast sięgać od razu po syntetyczne środki, daj szansę naturze – często ma ona więcej do zaoferowania, niż się spodziewamy :) Rozejrzyj się na spacerze za nagietkiem, dziurawcem czy innymi ziołami popularnie występującymi na łąkach. Ale jeśli nie masz pewności, czy zioło jest jadalne – na wszelki wypadek nie zrywaj!